Nejprodávanější produkty

Kategorie

Informace

Výrobci

Slevy

Dodavatelé

Žádný dodavatel

Feb 27, 2018 0 Comments Magazín

Maso ve svátek

„To je zlaté posvícení,
to je zlatá neděle,
máme maso a zas maso,
k tomu kousek pečeně...“

Tak nějak to skutečně bylo dřív. Maso si lidé v našich zeměpisných šířkách dopřávali jen ve svátek, nebo když byla „sezóna“.

Doba postoupila a najednou konzumujeme maso na denní bázi, jako by se nechumelilo. Je to bráno jako samozřejmost.

Ale pojďme se kouknout na nějaká současná čísla.

  • Zhruba 40% nezaledněné zemské souše tvoří zemědělsky využívaná plocha, z čehož téměř 70% jsou pastviny a další 1/3 z plochy orné půdy je využívána na produkci krmiva. Dá se tedy říct, že 2/3 zemědělské půdy je využíváno pro živočišnou produkci. 
  • Živočišná výroba produkuje 18% z celkového množství skleníkových plynů, což je víc, než produkuje doprava. 
  • Zatímco vypěstování 1kg zeleniny spotřebuje zhruba 320 l vody, tak na vyprodukování 1kg hovězího spotřebujeme neuvěřitelných 15.000 l vody! 


Živočišná masprodukce má však ještě mnoho dalších negativních vlivů na planetu. Zvětšuje se plocha odlesněné půdy, dochází k erozi půdy, znečišťování podzemních vod, atd.

Průměrná spotřeba masa na hlavu stoupá a přibývá i lidí. I matematik amatér tak snadno odhadne, že stav je neúnosný.

A teď co s tím? Jak může ke zlepšení situace přispět každý z nás?

Pokud jste vegetariáni, nebo vegani, tak není celkem co řešit? Pokud maso jíte, stálo by za zvážení zamyslet se nad tím, v jakém množství a v neposlední řadě také v jaké kvalitě. Jíte maso každý den? Mohli byste maso do jisté míry omezit? Některý den třeba úplně vynechat?

V současné době je v České republice průměrná roční spotřeba masa na hlavu cca 80 kg (ale počítají se tam i miminka a lidé, kteří maso nekonzumují, reálně to tedy může být víc). Dobrá zpráva je, že od roku 1989 spotřeba klesla asi o 18kg. I tak je to ale 2kg masa na týden, což znamená denní konzumaci.

Dokážeme číslo 80kg za rok ještě snížit?

URČITĚ ANO! Tady je pár tipů do začátku.

  • Udělejte si v týdnu „postní den“, kdy se masa vzdáte. V křesťanské tradici to býval pátek, Paul McCartney zase zavedl „free meat mondays“, ale Vy si stanovte, co Vám vyhovuje. 
  • Když jdete s kolegy na oběd do restaurace, nesahejte automaticky po masitém jídle, i když je třeba za stejnou cenu. Často se stává, že Vám stejně v meníčku předloží nejlevnější kuřecí maso, napíchané slanou vodou, které leželo na pultě bůhví jak dlouho. 
  • Poohlédněte se na webu po zajímavých receptech bez masa, nebo si pořiďte nějakou „vege“ kuchařku. 
  • Ušetřené peníze za častý nákup masa investujte do kvalitního masa z ekologicky šetrnějších chovů. 


Co se stane pak? Možná se Vám podaří snížit číslo ve statistice, možná se budete cítit zdravotně lépe, možná se stanete vegetariánem, možná zhubnete, možná se Vám zlepší pleť, možná ale zlepšíte život na této planetě a prodloužíte její trvanlivost.

Maso ve svátek!

Články ze stejné kategorie